
VInkit & neuvot
"TTKK- taktiikka" arkeen ja harrastuksiin!
TUNNUSTELE, TARKKAILE, KATSO ja KIRJAA YLÖS. (Myös videointi suositeltavaa)
​
-
Tunnustele: On tärkeää käydä koira läpi päivittäin, jotta mahdolliset ongelmat huomattaisiin ajoissa. Samalla kun tunnustelet koiraa, opit tietämään, mikä on normaalia ja mikä normaalista poikkeavaa. Tärkeintä on tunnustella koko koiraa (erityisesti nivelet, vatsan seutu/nisät, lihaksisto, ranka ja pään alue). Tunnetko kuumia tai aristavia kohtia? Väistääkö koira jonkin alueen tunnustelua? Tuntuuko kohoumia, haavaumia tai patteja? Näitä et välttämättä huomaa silmäperäisesti, siksi TUNNUSTELE koiraasi päivittäin.
​
-
Tarkkaile: Tarkkaile koiran yleisolemusta. Paljon koira juo päivässä? Tuleeko uloste normaalisti ja onko koiran helppo ulostaa? Näyttääkö koiran ylösnouseminen tai makuulle meno helpolta? Äänteleekö koira samalla kun se menee maaten tai vaihtaako se asentoa usein?
​
-
Katso: Miltä koirasi liikehdintä näyttää sisällä ja ulkona? Miten koira suorittaa arjessa ja harrastuksissa harjoituksia? Osaako koirasi istua, maata ja seistä ryhdikkäästi vai kaatuuko se aina lonkalleen? Koiran liikehdintää kannattaa kuvata edestä, takaa ja sivusta kaikissa askellajeissa (käynti, ravi, laukka). Hidasta videota nähdäksesi koiran liikerataa paremmin. Keventääkö koira jotkin jalkaa? Näyttääkö selkä joustamattomalta? Ottaako koira lyhyitä askeleita tai pomputtaako se takajalkoja? Pystyykö koira vaihtamaan askellajia vai siirtyykö se esimerkiksi käynnistä suoraan laukkaan? Raahaako koira jalkoja tai näkyykö jalan liikeradassa ulko/sisäkiertoa?
​
-
Kirjaa ylös: On tärkeää kirjata löydökset ja havainnot ylös, jotta pystyt pitkällä aikavälillä seuraamaan, muistelemaan ja tarkistamaan tietoja. Ihmisen muisti on kuitenkin rajallinen ja vaikka omaisit kuinka hyvin muistin omasta mielestäsi, tulet menemään vielä sekaisin löydöksistä, etenkin jos niitä on paljon. Oliko se sittenkin vasen takajalka? Liikkuiko koira jäykästi 3 päivää vai viikon? Alkoiko oireet maanantaina vai peräti jo viikko sitten ?
​
​
​
Koiran tarkkailu on ehdottoman tärkeää, jotta mahdolliset ongelmat saataisiin selville mahdollisimman pian.
Ennaltaehkäisyyn kannattaa myös panostaa, sillä omistaja voi pienillä asioilla vaikuttaa perusterveen koiran tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointiin. Terveen koiran ohjelmaan pitäisi kuulua tarkistusluontoinen hieronta/fysioterapia/osteopaatti käynti noin 3kk-6kk välein.
​
Ongelmatilanteissa koira alkaa pikkuhiljaa ”väistellä” kipua tai epämiellyttävää tuntemusta keksimällä uudenlaisen tavan liikkua ja seurauksena on ongelmien kierre. Vaivat heijastelevat paikasta toiseen ja loppujen lopuksi koira voi kieltäytyä kokonaan tehtävästä.
​
Varovaisuudesta huolimatta vahinkoja sattuu. Tällöin on annettava paranemiselle riittävästi aikaa ja kuntoutettava koiraa oikein, jotta sen elimistö palautuu mahdollisimman hyvin! Tarvittaessa on hyvä kääntyä koirahierojan/eläinfysioterapeutin/eläinosteopaatin puoleen. Akuutissa vaiheessa lepo on hyväksi, mutta ajallaan terapeuttinen harjoittelu tulee mukaan, sillä liike on lääkettä!
​
​
​
Miksi koiraa on hyvä tarkkailla?
Mitä asioita voin seurata koirassani?
-
Liikkeiden, asentojen ja kropan symmetrisyyttä/epäsymmetrisyyttä, vasen/oikea puoli
-
Miten koira istuu/makaa/seisoo, onko se aina lonkallaan
-
Kudosten lämpötiloja/joustavuutta/jännittyneisyyttä/turvotusta (Vain tunnustelemalla voit huomata kuumat alueet)
-
Kipua/aristuksia (Koira väistää kosketusta tai ääntelee, kun sitä käsitellään)
-
Lihasten kehittymistä/surkastumista (Voit myös mitata koirasi lihasten koot)
-
Omatoimivenyttelyt, muut päivittäiset toimet (Kuinka paljon koira venyttelee? Venytteleekö se kummatkin puolet vai vaan takajalat?)
-
Suorituskyvyn alenemista/tehtävän välttelyä/haluttomuutta/hitautta (Esim. Hyppyjen kieltäminen, rimojen pudottaminen, koira ei suostu hyppäämään autoon)
-
Muutokset liikkeissä ja liikkumisessa (jäykkyys, epäpuhtaus, ontuminen)